zaterdag 20 oktober 2007

Kind vermoedelijk gedood door afgeketst waarschuwingsschot van ISAF

De ISAF-veiligheidsmacht onderzoekt een incident waarbij vrijdag een kind werd gedood door een afgeketste kogel bij Lashkar Gah in Zuid-Afghanistan. De kogel werd waarschijnlijk afgevuurd door een ISAF-patrouille.

Bij een kruispunt in de buurt van Lashkar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand, werd een patrouille van de ISAF door een voertuig genaderd. In een poging om de wagen op afstand te houden gaven de ISAF-militairen signalen en gebaren.

De bestuurder van het voertuig reageerde niet op de serie waarschuwingen en vervolgde zijn weg richting de patrouille.

Volgens de verklaring van de ISAF werd er 1 enkel waarschuwingsschot gelost en het voertuig stopte.

Even later bracht een familie een kind met een kogelwond aan het hoofd naar een basis voor medische verzorging. Verdrietig genoeg is het kind overleden.

Brigade-generaal Carlos Branco, woordvoerder van de ISAF, zei: “ISAF condoleert de familie van het kind dat werd gedood. Het incident is diep betreurenswaardig. ISAF zal de omstandigheden waaronder het gebeurde diepgaand onderzoeken.”

Verdachte voertuigen willen eenheden van de ISAF altijd op afstand houden. Eerst geven de militairen gebaren, en reageert een bestuurder niet, dan kunnen er waarschuwingsschoten worden gelost. Daarna mogen de soldaten gericht vuren.

Het is al verschillende keren gebeurd dat hierbij onschuldige burgers het leven hebben verloren.

Geen opmerkingen: